- Wyprzedaż!
- Wyprzedaż!
- Wyprzedaż!
Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko małe włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Oryginalna kawa z Villa San Giovanni (RC) o niepowtarzalnym smaku! Firma MAURO wie co robi, gdy pilnie strzeże swojego sekretu robienia mieszanek i palenia ziaren!
Mauro Value – to specjalna linia stworzona pod typowo włoskie śniadanie z myślą o przeznaczeniu dla automatów vendingowych (doskonała do ekstrakcji także w nowoczesnych, samomielących ekspresach domowych). Mieszanka wysokogatunkowych robust azjatyckich (85%) i 15% arabiki z upraw w Ameryce Centralnej i Brazylii. Powolnie prażone ziarna prowadzone ku paleniu jasnemu z dochowaniem staranności by ocalić cukry i olejki zapachowe w surowych ziarnach.
Kawa Mauro Value cechuje się gęstym, obfitym spienieniem. Napój uzupełnia silny, przenikający nozdrza aromat.
Mieszanka o intensywnym zdecydowanym wydźwięku, dla tych, którzy docenią, że sposób zestawienia komponentów został zaproponowany przez fabrycznych fachowców. Ma to być wywar szczególnie dobrze łączący się z mlekiem, zapewniający zwłaszcza wyśmienite cappuccino. Rano pobudzający, a za dnia dodający energii w chwilach zmęczenia.
Jest takie powiedzenie w branży: „Przygody z kawą zawsze się zaczynają od podróży”. Demetrio Mauro (ur. 1905, Reggio Calabria) – twórca marki MAURO, w wieku 10 lat pływał jako chłopiec okrętowy promem „Paolina” poprzez cieśninę messyńską na Sycylię, transportując zwierzęta i rozmaite towary, w tym kawę, a późniejsze zamorskie wyprawy do plantacji były dla niego wyzwaniem i przygodą.
Rodzina Mauro postawiła na nowoczesność połączoną z tradycją. Dziś ich fabryka w Villa San Giovanni (RC), praktycznie u wrót Sycylii, wybudowana w 1997 roku, o powierzchni 37.000 m2, jest jedną z najnowocześniejszych w Europie. Projekt miał połączyć harmonijnie możliwość współpracy człowieka z technologią. Prażalnie stosuje technikę powolnego palenia ziaren, wyselekcjonowanych już na samym początku procesu (by wydobyć organoleptyczne cechy już z surowego produktu). Komputery kontrolują przez cały czas klimat, wilgotność i temperaturę.
Od 1999 roku MAURO posiada system kontroli jakości UNI EN ISO 9001:2000 i HACCP. Firma także jest właścicielem dwóch laboratoriów do analizy fizyczno-chemicznej ziaren i, później, produktów końcowych.
Charakterystyka aromatyczna: przyprawy 3/5; czekolada 2/5; owoce 1/5; kwiaty 1/5.
Po zaparzeniu napój bardzo konsystentny, mocny, o zawartości kofeiny ponad 2%. Smak oryginalny z azjatyckich antypodów (dawniej mówiło się „kolonialny” czyli przyprawowo-korzenny), z nutką czekolady i kwiatów, minimalnie owocowy.