- Wyprzedaż!
- Wyprzedaż!
Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
CARRARO Aroma e Gusto Intenso to mocna kawa o intensywnym smaku, polecana zwłaszcza za walor dobrej proporcji zestawionych owoców kofeinowych i lekkich. Wyróżnia się specyficznym gorzkim posmakiem , który jest do zaakceptowania, dlatego oferta produktu opatrzona jest hasłem: „Kiedy goryczka staje się przyjemnością!”. Mieszanka składa się: arabika: Santos z Brazylii (20%) i z Indii (15%); robusty: z Afryki z Tanzanii (25%) i z Togo/Ugandy (20%) oraz azjatycka z Wietnamu (20%). Prażenia zielonych, surowych pestek dokonano poszczególnymi gatunkami rozdzielnie i powoli, schładzano je powietrzem, odgazowano poprzez długie leżakowanie, by zachować źródłowe charakterystyki organoleptyczne zestawionych i zmielonych ziaren. Wywar po zaparzeniu otrzymujemy intensywny, bogaty, trwały, ale przede wszystkim pięknie pachnący.
Historia palarni Carraro zaczyna się w 1927 roku, gdy kawa w Italii była atrakcją jako ilustracja na znaczkach pocztowych z dalekich krajów. W krótkim jednak czasie kultura picia espresso zaczęła wzrastać i rozpowszechniać się we Włoszech, w czym niemałe zasługi ma także właśnie Carraro.
W latach 60. firma przeniosła się do nieco nowocześniejszej siedziby i wypalała wówczas 120 ton ziaren rocznie.
Po 10. latach wyróżniała się pośród konkurencji dzięki innowacyjnym pomysłom: jako jedna z pierwszych wprowadziła pakowanie próżniowe do puszek i torebek.
Pod koniec lat 90. działalność palarni stale się rozrastała, także o sferę produkcyjno-zaopatrzeniową dla gastronomii (linia BAR) i dystrybucję poprzez sieć dużych sklepów stosujących przeceny (linia DOM). Produkcja wówczas przekroczyła 2000 ton rocznie.
W 1999 roku powstała nowa strefa przemysłowa w miejscowości Schio i tam Carraro przeniosło swoją produkcję. Dziś palarnia ma 10 000 m2 powierzchni, całkowicie zautomatyzowany proces produkcji, od obróbki surowych ziaren, ich prażenia i mielenia do konfekcjonowania gotowego wyrobu.
Po 81 latach zdolności przerobowe starej marki Carraro to 3,5 tony kawy na godzinę, czynne 32 silosy na masę już wyprażoną i 2 linie do konfekcjonowania ziaren i 4 do próżniowego pakowania mielonek.