Kawa mielona Caffè Mauro 250 g
Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
z datą ważności do 11.2025 r.
Mauro Original – to mieszanka 90% smakowej robusty z Azji oraz 10% aromatycznej arabiki z Brazylii i Ameryki Centralnej. Powolnie, rozdzielnie prażone ziarna na średni brąz, zmielone grubiej do kawiarek typu moka (na gaz) oraz przelewowych. Charakterystyka: po zaparzeniu napój bardzo konzystentny, zawartość kofeiny nieco ponad 2%. Smak oryginalny z azjatyckich antypodów (dawniej mówiło się 'kolonialny” czyli przyprawowo-korzenny), z nutką czekolady i kwiatów, minimalnie owocowy. Mieszanka o intensywnym zdecydowanym wydźwięku, dla tych, którzy docenią, że sposób zestawienie komponentów i zmielenia ziaren został zaproponowany przez fabrycznych fachowców.
Jest takie powiedzenie w branży: „Przygody z kawą zawsze się zaczynają od podróży”. Demetrio Mauro (ur. 1905, Reggio Calabria) - twórca marki MAURO, w wieku 10 lat pływał jako chłopiec okrętowy promem „Paolina” poprzez cieśninę messyńską na Sycylię, transportując zwierzęta i rozmaite towary., w tym kawę, a późniejsze zamorskie wyprawy do plantacji były dla niego wyzwaniem i przygodą.
Rodzina Mauro postawiła na nowoczesność połączoną z tradycją. Dziś ich fabryka w Villa San Giovanni (RC), praktycznie u wrót Sycylii, wybudowana w 1997 roku, o powierzchni 37.000 m2, jest jedną z najnowocześniejszych w Europie. Projekt miał połączyć harmonijnie możliwość współpracy człowieka z technologią. Prażalnie stosuje technikę powolnego palenia ziaren, wyselekcjonowanych juz na samym początku procesu (by wydobyc organoleptyczne cechy już z surowego produktu). Komputery kontrolują przez cały czas klimat, wilgotność i temperaturę.
Od 1999 roku MAURO posiada system kontroli jakości UNI EN ISO 9001:2000 i HACCP. Firma także jest właścicielem dwóch laboratoriów do analizy fizyczno-chemicznej ziaren i, później, produktów końcowych.