- Wyprzedaż!
Kawa mielona Caffe Molinari 250 g
Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Sprowadzona z Modeny oryginalna kawa MOLINARI o intensywnym aromacie i niepowtarzalnym smaku!!!
Sprasowane krążki (wł. cialde) drobniutko zmielonej kawy porcjowanej w bibułce nadają się do ekspresów ciśnieniowych pracujących w systemie E.S.E. (Easy Service Espresso).
Palarnia zastrzega sobie również, że nie nadmuchana saszetka także gwarantuje jakość i świeżość zawartości.
MOLINARI Espresso Qualita ORO to mieszanka najwyższej klasy głównie arabik z celnie utrafionym dodatkiem specjalnych robust, stworzona przez specjalistów od barowego <i> espresso</i>, pozwalająca osiągnąć idealną harmonię "cielistości" napoju, przyjemnie kremowego, z bukietem urzekającej wonii. By można było - w warunkach biurowych i prywatnych, prosto i sterylnie – otrzymać kawę solidną, z pianką, energetyczną, pachnącą, smaczną, dobrze komponującą się z mlekiem (np. w cappuccino). Doskonale smakuje z odrobiną alkoholu.
MOLINARI Espresso Qualita ORO reklamuje się sloganem "Aromat na długi czas" (Aroma Lunga Durata) – jako efekt innowacyjnego systemu pakowania "krążków" E.S.E., opartego na odsysaniu z produktu tlenu i odciąganiu wilgoci, głównych "winowajców" starzenia się pylistego granulatu.
Palarnia informuje o wartościach energetycznych ekstraktu, że filiżanka kawy (ok.25g) zawiera 3,15 Kcal, 0,285g protein oraz 0,22g tłuszczów i poniżej 0,10g węglowodanów.
Korzenie przedsiębiorczości rodu MOLINARI sięgają początku 19. wieku. W 1804 roku bowiem w mieście Modena na północy Włoch powstała firma handlowa "Giuseppe Molinari", która działała w sektorze żywieniowym. (Warto nadmienić, że właśnie od tamtego okresu do dnia dzisiejszego marka "Molinarii" kojarzy się również z oryginalną recepturą na ocet balsamiczny, który robił wówczas światową furorę zdobywając liczne międzynarodowe nagrody).
Ale familia chciała się skupić na lokalnym rynku swojego uroczego miasta na równinie padańskiej.
Zachęta dobrze prosperującego baru skierowała właścicieli do otworzenia własnej prażalni ziaren. Pierwszy jej zalążek powstał z inicjatywy Giuseppe i jego synów, Alberto i Emilio, w 1944 roku, gdy kupili maszyny do produkcji kawy. Wizerunkowa siedziba firmy pozostała w historycznym centrum Modeny. Palarnia bowiem się rozwijała i dziś zakład produkcyjny mieści się w strefie przykolejowej z dala od starówki, gdzie dymy prażalnicze jednak przeszkadzały. Są tam nowoczesne ciągi technologiczne, obszerne magazyny, laboratoria i biura.
Zmieniła się także struktura prawna przedsiębiorstwa – obecnie jest to spółka akcyjna Caffe Molinari S.p.A., która inwestuje w badania innowacyjne dotyczące konfekcjonowania produktów.
Kawy MOLINARI są wytrawnymi mieszankami rzadkich i cenionych arabik i robust, pochodzących z wyselekcjonowanych plantacji południowoamerykańskich, afrykańskich oraz azjatyckich, będącymi produktami na tyle solidnymi, że firma może prowadzić intensywną ekspansję na rynki zagraniczne.